Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Konfitura pomidorowa z chilli i imbirem

Konfitura pomidorowa z chilli i imbirem
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Trzeba korzystać póki warzywa i owoce są w tak niskich  cenach i zamknąć trochę tego lata w słoikach, by móc cieszyć się nimi również w zimie, gdy za oknem mróz i śnieg.

Dzisiaj mam dla Was trochę nietypową, bo pomidorową (tak, zgadza się) konfiturę. Taka konfitura nadaje się idealnie jako dodatek do sosów, można jeść z nią chleb, wszelkiego rodzaju placki, dodawać ją do zapiekanek. Jest słodko-kwaśno-pikantna. Idealna, o niebo lepsza niż kupne sosy słodko-kwaśne z chilli, słodko-pikantne zresztą też. Polecam do wypróbowania. z Podanych proporcji wychodzi 1 słoiczek 400ml.  Konfitura pomidorowa z chilli i imbirem

SAM_3573

Składniki:

  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 2 papryczki chilli (lub sambal oelek – 2 łyżeczki)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2,5 cm świeżego korzenia imbiru
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 ml octu winnego

Sposób przygotowania:

Pomidory ponacinać, sparzyć i obrać. Pokroić w kostkę. Chili drobno posiekać, czosnek i imbir zetrzeć na tarce, wymieszać wszystko razem z sosem rybnym. Powstały sos z cukrem i octem wrzucić do większego garnka, dodać pomidory i dusić przez 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy dżem jest gotowy przełożyć do wyparzonych słoiczków i zakręcić. Można dodatkowo zawekować.

SAM_3554

SAM_3636

SAM_3564

SAM_3632

SAM_3572
Pora na pomidora!  Warzywa psiankowate 2015

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


16 thoughts on “Konfitura pomidorowa z chilli i imbirem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services