Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Pasztet z pieczonego kalafiora

Pasztet z pieczonego kalafiora
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

O tym, że pieczenie warzyw podbija ich smak, przekonałam się już dawno i gorąco Was do tego zachęcam. Ostatnio na blogu Jadłonomi natknęłam się na przepis na Pasztet z pieczonego kalafiora i tak mnie zaintrygował, że musiałam go przyrządzić i spróbować. Jest bardzo aromatyczny, ma mocny smak. Jeśli dodamy do tego stosunkowo szybki i zdecydowanie łatwy przepis to na pewno go polecam, szczególnie fanom pieczonych warzyw.

SAM_3242

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 4 ziemniaki (małe)
  • 1/2 szklani suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki prażonych pestek dyni
  • 8 suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Włączyć piekarnik na 220 stopni. Kalafior podzielić na różyczki, ziemniaki pokroić w ćwiartki. Warzywa ułożyć na blasze i piec aż będą miękkie (ok 30-40min)

Kaszę opłukać wrzątkiem, zagotować w wodzie z solą (1 szklanka wody na 1/2 szklani kaszy), gotować 15min aż kasza wypije całą wodę.

Warzywa i kaszę zmiksować (zblendować) na gładką masę. Dodać pokrojone suszone pomidory, starty czosnek, pestki dyni, sól i pieprz, wymieszać. Przełożyć do foremki jak na pasztet (keksówka). Piec 40-45 minut, aż pasztet będzie słoty. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

SAM_3240

SAM_3243

SAM_3244

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


4 thoughts on “Pasztet z pieczonego kalafiora”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services