Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Wegańskie klopsiki z bakłażana

Wegańskie klopsiki z bakłażana
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dzisiaj bardzo aromatyczne, pyszne klopsiki, które śmiało mogą stanąć w szranki ze swoimi mięsnymi odpowiednikami i polemizowałabym, które by wygrały – wegańskie klopsiki z bakłażana! Z wyglądu są bardzo podobne do szwedzkich klopsików mięsnych, które zresztą były moją inspiracją, a na które przepis już wkrótce. 🙂

 

SAM_2320

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 2 bakłażany
  • 1 duża cebula
  • około szklanka bułki tartej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa, pieprz, sól, oregano, słodka papryka
  • olej lub oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć w dużym garnku na złoty kolor.

Bakłażany umyć, obrać, pokroić w kostkę, dodać do podsmażonej cebulki.

Ząbek czosnku drobno posiekać i wrzucić do warzyw. Dusić do miękkości, następnie zblendować całość na gładką masę.

Stopniowo dodawać bułkę tartą i mieszać łyżką lub ręcznie aż z masy bez problemu będzie się dało formować pulpeciki.

Masę doprawić solą, pieprzem, oregano, słodką paprykę, gałką muszkatołową (około łyżeczki).

Przed formowaniem kuleczek masę schłodzić, dzięki czemu będzie je łatwiej usmażyć. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Smażyć na rozgrzanej patelni często obracając aby równomiernie się przyrumieniły. Pyszne jako dodatek do obiadu, sałatki lub zjedzone same bądź z jakimś sosem jako przekąska. Polecam, bo są naprawdę pyszne!
SAM_2278

 

 

SAM_2279

SAM_2286

SAM_2316

 

Skandynawskie lato 2015

Lekkie i szybkie dania na upalne dni Uczta pod gołym niebem Skandynawskie lato 2015

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


10 thoughts on “Wegańskie klopsiki z bakłażana”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services